Hälsning från Egypten!

Hälsningar från runt om i världen börjar komma in till alla som tänkt vandra med i den nya Pilgrim's Walk for Future-vandringen vi arrangerar inför valet 2022 - Fred med jorden fred med varandra. Den första är från Biskop Thomas som är verksam inom den koptiska kyrkan i Egypten, bland annat på retreatgården Anafora. Vi frågade honom om hur vi kan söka en inre hållbarhet för att orka fortsätta arbetet för en bättre värld. Du kan se fler på Pilgrimscentrums Youtubekanal.

Pilgrim’s Walk for Future

- Valet 2022

Årets stora Walk for Future-vandring kommer ske de fyra veckorna före riksdagsvalet. Syftet är att påminna oss alla, väljare såväl som beslutsfattare, om de stora framtidsfrågorna och hur de hänger ihop. Vandringen kommer att ske under mottot "Fred med jorden, fred med varandra" - som grundstenar för ett hållbart liv.


Som tidigare vandrar vi både för att reflektera över våra egna liv och den omställning vi behöver göra, och med ett budskap till makthavare: Sverige behöver agera nu för att uppfylla sina åtaganden enligt Parisavtalet, och vi vill se politiker som tar detta på allvar och hjälper oss att ställa om vårt samhälle.


Inspirationen kom först från den finska pilgrimsrörelsen som planerar för en vandring på 80 mil i sommar, från Nyslott i de östra delarna av landet till Åbo. Temat för denna vandring är att skydda och bevara planetens hav och vatten. I Åbo tar vi så att säga över stafettpinnen, den 14 augusti, och vandrar vidare ut i skärgården på den led som kallas St Olofs sjöled. Efter cirka tolv dagar når vi Sverige (Grisslehamn) och vandrar vidare ner genom Roslagen mot Stockholm dit vi anländer den 9 september.  

 

Vi uppmuntrar alla att vandra med oss dessa veckor! Ett sätt är att arrangera en vandring på den ort du bor med hjälp av det material som kommer finnas på hemsidan. Vi kommer också som förra året att livesända dagligen med reflektioner, böner och rapporter om hur vi har det. Ett annat är att komma med oss rent fysiskt - antingen över en dag eller flera dagar. 

 

Logi blir de flesta nätter på golv i församlingshem. Vissa dagar blir vi bjudna på mat, andra får vi laga mat själva. Vi delar på de kostnader som uppstår för mat och övernattning (för den svenska delen ca 100kr per dygn). Följebil kommer finnas när vi vandrar i Sverige. Där man kan lägga in en del av sin packning.

 

Svenska kyrkan har beslutat om en Färdplan för klimatet. Pilgrim’s Walk for Future är en del av denna, men vi samarbetar med många.

 

Så, låt oss gå! Kom med i rörelsen, i uttåget bort från fossilberoende och överkonsumtion mot ett rimligare och mer rättvist sätt att leva!VILL DU DELTA?

Mellan 29 augusti och 9 sept finns platser kvar. Mejla annika.spalde at svenskakyrkan.se, och ange vilka dagar du vill vara med. För att komma med som dagsvandrare: Titta i kalendern (nedan) var vi är aktuell morgon. Kom dit vid halv nio, för att vara med på morgonens samling, eller allra senast kl nio då vi börjar gå. Ta med matsäck så att du klarar dig över dagen, kanske ett sittunderlag. De flesta dagar kommer vi fram till destinationen vid fyra-fem-tiden, då vi avrundar dagen och säger hejdå till dem som lämnar.   


Några höjdpunkter ur programmet:


22 augusti - ett samtal om hållbarhet med församlingen i Jomala, Åland


27 augusti - biskop Karin vandrar med oss


30 augusti - ett samtal om vad den heliga Birgitta skulle kunna säga oss i klimatkrisens tid, i Finsta där Birgitta föddes (kvällstid)


1 september - en stilla dag på kväkarnas retreatgård Svartbäcken


3 september - vi uppmärksammar Global Walk for Future Day med församlingarna i Vallentuna


5 september - ett samtal med forskare och med nätverket Ett hållbart Täby om hur vi kan ställa om våra liv (kvällsprogram i Lindgården)


7 september - biskop Andreas och kyrkoledare Karin Wiborn vandrar med oss. Möte med WWF:s Generalsekreterare Gustaf Lind kl.14:30 i Ulriksdals slott


8 september - kl 11: aktivitet på stan i Solna, kl 17: möte med den ungdomsledda klimatrörelsen Aurora i Ekensbergskyrkan, kl 19: kväll med musik och tal för klimatet, i Råsunda kyrka, med församlingarna i Solna 


9 september - vi lämnar vårt budskap vid riksdagshuset, manifestation tillsammans med Fridays for Future, avslutande gudstjänst i St Peters kyrka kl 16.

DATUM & RUTT

FINLAND

14 aug Åbo - Kustö ca 17 km

15 aug Kustö - Sattmark ca 24 km

16 aug Sattmark - Biskopsö ca 23 km

17 aug Biskopsö - Mattnäs ca 20 km

18 aug Mattnäs - Korpo ca 11 km

19 aug Korpo - Kökar, 5 km plus färja

20 aug Kökar - Långnäs, färja plus 5 km

 


ÅLAND

21 aug Svinö - Lemland ca 16 km

 22 aug Lemland - Jomala ca 20 km

 23 aug Jomala - Gottby ca 21 km

 24 aug Gottby - Hammarland ca 22 km

 25 aug Hammarland - Grisslehamn, ca 20 km
plus färja

 


SVERIGE

 26 aug Grisslehamn - Älmsta (Väddö församlingsgård) ca 20 km

 27 aug Älmsta - Söderby-Karl (Klockargården) ca 22 km

 28 aug Söderby-Karl - Estuna (församlingsgården) ca 17 km

 29 aug Estuna - Norrtälje (Markuskyrkan) ca 9 km

 30 aug Norrtälje - Skederid (församlingshemmet) ca 15 km

 31 sept Skederid - Svartbäcksgården ca 15 km

 1 sept Svartbäcken Stilla dag

 2 sept Svartbäcken - Frösundagården ca 22 km

 3 sept Global Walk for Future Day

tillsammans med Vallentuna församling

 4 sept Frösundagården - Vallentuna (Åbybergskyrkan) ca 15 km

 5 sept Vallentuna - Täby (Lindgården Täby kyrkby) ca 12 km

 6 sept Täby - Danderyd (Sätraängskyrkan) ca 21 km

 7 sept Danderyd - Solna (Ekensbergskyrkan) ca 18 km 

 8 sept Solna Aktivitetsdag

 9 sept Solna (Solna kyrka/St Martins stall) - Riksdagshuset ca 7 km